Mormors Systrar är en trio med den ena foten stadigt rotad inom den alternativa vis-/jazzgenren och den andra försiktigt tassandes omkring lite fritt. Svängig musik, spännande texter. En slags blandning mellan the Doors, Barbro Hörberg och Ane Brun helt enkelt.

Gruppen har varit mer eller mindre verksamma i lite olika former sedan 1999, men medlemmarna har alltid varit desamma. Då, för ungefär 1000 år sedan gick de under namnet Crescendo och var en a cappella-trio (ja vi bjuder på en gammal hit med Crescendo anno 2001). På repertoaren fanns bland annat hits som Sittin’ on the dock of the bay, Somliga går med trasiga skor och Stick i väg Jack. Det var alltså covers i arrangemang för trestämmig sång som gällde då. Detta visade sig vara en god skola för trion sångmässigt då de blev flitigt anlitade till diverse julfester och kyrkogudstjänster, och i och med denna tidiga uppmuntran utvecklades gruppens karaktäristiska sång-sound som de bär med sig än idag.

Allt efter som åren gick så kände gruppen att de började “växa ur sina kläder”. Det där med att sjunga trestämmig sång kändes fortfarande roligt, men att vara en a cappella-trio upplevdes av gruppen lite för käckt och outmanande (vid denna tid var ordet käck mer eller mindre ett skällsord). Så, efter en tids identitetskris började en uppdaterad version av trion ta form. Det nya innebar att man förutom sången lade till instrument i konstellationen i form av piano, elbas och trumset. Efter denna förvandling var man inte enbart en a capella-trio, utan en musiktrio baserad på trestämmig sång, och man antog i samband med detta gruppnamnet Mormors systrar. Året var 2005.

I och med Mormors systrar började nu gruppen att skriva sina egna låtar. Maria hade visserligen skrivit låtar sedan länge, och Lisa och Malin hade också skrivit en och annan dänga förut, men nu lades fokus på att skriva till gruppen. En av Mormors systrars tidiga “hits” kom att vara en låt som Lisa och Maria tillsammans skrivit som en skoluppgift på högstadiet. Låten Världsklass spelas nu väldigt sällan, men ligger ändå gruppen ganska varmt om hjärtat med sin naiva text och melodi. Efter detta har en rad med låtar följt, de flesta med grunden skriven av Maria, men alla arrangerade tillsammans i gruppen.

Sensommaren 2010 åkte bandet plus ljudtekniker Timothy och sällskapspersonerna Erik och Carl hem till Marias föräldrars gård utanför Ulricehamn för att bygga upp en studio. I denna studio var tanken att Mormors systrar skulle dokumentera sina hittills skapade låtar så att de fanns kvar till eftervärlden. Under en veckas slit, glädje och smärta stod det klart att de lyckats spela in hela 11 låtar och tanken var nu verklighet. Det följande året bestod i funderande kring hur materialet skulle förvaltas samt mixning och mastring och fixning och doning. Hösten 2011 stod Mormors systrars första album helt klart. Och det var med stolthet och lite rädsla Mormors systrar släppte sitt album Tills döden skiljer oss åt med dunder och brak 19 november 2011.

Och nu? Äventyret fortsätter, just nu sitter vi i replokalen och filar på vad som ska hända i framtiden. Om inte förr så ses vi då.